iLenta Меню

Nokia запустить 4G-інтернет на Місяці

29 березня 2023, 12:07 | Roter [203]
Виробник кнопкових телефонів хоче стати першою у світі компанією, яка провела інтернет за межами Землі. Про нову технологію відомо практично все.
Nokia запустить 4G-інтернет на Місяці
Safe Life

Передісторія

У лютому 2023 року Nokia вперше за 60 років змінила логотип. Причина змін проста — компанія хоче уникнути асоціації з мобільними телефонами. Якщо у 2000-х роках Nokia домінувала на світовому ринку телефонів, то в наш час вона більше відома як виробник технологій для бізнесу — телекомунікаційного обладнання для мобільних, фіксованих, широкосмугових та IP-мереж.

Тепер Nokia робить більшу увагу на телекомунікаційні технології: супутниковий інтернет, LTE та 5G. Здається, нашої планети Nokia обмаль.

Нова мета

За даними CNBC, компанія проведе 4G-інтернет на Місяці. Інформацію підтвердив офіційний представник компанії Луїс Маестро Руїс Де Теміно (головний інженер Nokia). Перші розмови про позаземне LTE з'явилися ще під час виставки MWC 2023 у Барселоні.

Запуск 4G-вишок відбудеться у рамках місії NASA Artemis 1, метою якої стало повторне відправлення космонавтів на супутник Землі. Очікується, що місія пройде наприкінці 2023 року (орієнтовно з жовтня по грудень) і міститиме кілька етапів:

  1. Декілька стільникових вишок запустять на ракеті SpaceX. Разом з інтернет-обладнанням Nokia на Місяць полетить все «залізо», включаючи місяцеходи, базові станції та дрони;
  2. Потім на Місяць відправлять і космонавтів NASA. Приземлившись на Місяць, вони вже матимуть всі інструменти для роботи та зв'язку.
  3. Після робіт космонавти повернуться на Землю на ракеті SpaceX, при цьому мережеве обладнання залишиться на Місяці.

4G-вишки Nokia будуть живитись від сонячних панелей, встановлених на базовій станції. Також як резервне живлення передбачені спеціальні акумулятори (такі ж встановлені в місячному посадковому модулі Nova-C, виробництвом якого займається американська космічна компанія Intuitive Machines).

Nokia хоче довести, що наземні мережі можуть задовольнити комунікаційні потреби майбутніх космічних польотів. Очікується, що до місячного інтернету Nokia будуть підключені всі апарати: від марсоходів із дронами до комп'ютерів космонавтів. Завдяки такому з'єднанню вчені на Землі зможуть отримувати фото, відео та інші дані практично з нульовою затримкою.

Також Nokia стверджує, що її мережа дозволить астронавтам спілкуватися один з одним і з центром управління, а також віддалено управляти місяцеходом і транслювати те, що відбувається в режимі реального часу.

Навіщо такий зв'язок

Одна з цілей, яку Nokia сподівається досягти зі своєю місячною мережею, — знайти лід на Місяці. Більшість поверхні Місяця зараз складається з кам'янистих порід, але недавні безпілотні польоти на Місяць показали, що в закритих кратерах супутника замкнені залишки льоду.

Карта глибинного льоду, що ховається під поверхнею Місяця. Фото: NASA

Таку воду можна обробляти та використовувати для пиття, видобувати водень та кисень для використання як ракетне паливо або розщеплювати для отримання кисню, який створить атмосферу на Місяці (або просто поповнить резервуари космонавтів).

Завдяки надійному 4G-зв'язку астронавти зможуть отримувати докладну інформацію про стан Місяця. Можливо, це допоможе відповісти людям на запитання, чи є вода на Місяці, і чи людина може заселити супутник Землі.

Джерело: Nokia

© 2012-2024 iLenta. Всі права захищені.
Повна версія

Інтернет

Xiaomi відключить можливість дивитися YouTube-відео у фоні без передплати
Xiaomi відключить можливість дивитися YouTube-відео у фоні без передплати
12 березня 2024, 15:07 | Roter
Компанія Xiaomi видалить функцію «Відтворювати звук коли екран вимкнений» з бічної панелі MIUI та HyperOS в одному з найближчих OTA-оновлень. Про це компанія оголосила через Telegram-канал.
Докладніше...
 
Starlink компанії SpaceX вперше передав інтернет безпосередньо на смартфон
Starlink компанії SpaceX вперше передав інтернет безпосередньо на смартфон
10 березня 2024, 08:06 | Anton Petrov
Амбіційний план SpaceX щодо доставки інтернету безпосередньо на мобільні телефони через супутники Starlink значно просунувся вперед.
Докладніше...
 
У SpaceX побито рекорд швидкості передачі даних зі супутника на смартфон
У SpaceX побито рекорд швидкості передачі даних зі супутника на смартфон
04 березня 2024, 17:07 | Roter
Голова SpaceX, Ілон Маск, офіційно заявив, що фахівці його компанії змогли досягти рекордної швидкості передачі даних зі супутника безпосередньо на мобільний пристрій.
Докладніше...
 
Google припинить підтримку YouTube Kids на телевізорах
Google припинить підтримку YouTube Kids на телевізорах
28 лютого 2024, 16:07 | Roter
Компанія Google незабаром припинить підтримувати програму YouTube Kids для телевізорів.
Докладніше...
 
Google та Reddit розширюють співпрацю для покращення навігації на платформі
Google та Reddit розширюють співпрацю для покращення навігації на платформі
25 лютого 2024, 18:08 | Roter
Reddit славиться своїм невдалим пошуком, і багато років користувачі надавали перевагу використанню Google Search замість власного пошуку на платформі.
Докладніше...
 
Сторінки: 1 2 3 4 5 6
Повна версія
 
© 2012-2024 iLenta. All rights reserved.